Programma 2020-2021 Trimester 1

Het educatieve programma

Schat aan Woorden groep 3 en 4-5

Aan de hand van een verhaal leren kinderen nieuwe woorden. Zij gaan samen op zoek naar woorden die zij al dan niet kennen, zij gaan aan het werk met de woorden door erover te knutselen, tekenen of spelen en zij maken hun eigen woordenschatkist.

Taalplezier groep 4-5

Deze les staat het ‘maken’ van taal centraal. In de les wordt met elkaar nagedacht over woorden en begrippen die dichtbij de leefwereld van de kinderen staan. Vervolgens gaan zij er korte verhaaltjes of gedichten van maken. Bij deze teksten maken zij illustraties met stempels en druktechnieken.

Engels

Engels is er van groep 3 t/m groep 8 en van beginners tot gevorderd. Je start met een thema, dat op elk niveau hetzelfde is. In de eerste les wordt je op niveau ingedeeld.

Groep 3-4 Starters: Voor kinderen die nog nooit Engels op de KF hebben gehad (vanaf januari)
Groep 4-5 Beginners: Voor kinderen die nog nooit Engels op de KF hebben gehad, maar ook instapniveau voor kinderen die het wel eerder hebben gevolgd, maar het nog lastig vinden en niet toe zijn aan een overstap naar gemiddeld.

Groep 5-8 beginners: Startgroep, die wel eerder Engels gevolgd hebben, hogere groepen ervaring op school, maar die het nog lastig vinden.
Engels 5-8 Gemiddeld: Eerder Engels met goed gevolg gevolgd op KF.
Engels 5-8 Gevorderd: Vaker met Engels meegedaan, op de KF bekende kinderen.

Tafeltraining groep 5-6

Automatiseren van de tafels van 1 t/m 10. Door leuke oefeningen krijgen de leerlingen meer plezier in de tafels. 2 tutoren van de Rekenfaculteit geven deze les.

Techniek groep 3-4 / 5-6

In het Technieklokaal van de Koppeling zijn de werkbanken, materialen en gereedschappen beschikbaar voor de lessen techniek.

Groep 3-4: De wereld van techniek

Wil jij graag ontdekken, doen en maken met techniek? Dat kan!

Met hoofd en handen maak, leer en ontdek je hoe:

- Elektriciteit (stroomkring) werkt,

- Gereedschappen goed te gebruiken

- Creatief te zijn met verschillende materialen.

- Je eigen werkstukken maakt en mee mag nemen!

Groep 5-6: Techniek faculteit

Maak het met hout!

Ben jij een echte ontwerper? Ontwerp, maak en doe je ding!

Tijdens deze technieklessen ga je aan de slag met hout, eenvoudige houtverbindingen en hout gereedschappen. Wat gaan we doen, wat gaan we

maken:

- Tekenen/ontwerpen

- Hout onderzoeken

- Zagen, timmeren, schroeven, lijmen en verbinden

- Aan de slag met bouwen en werkstukken maken!

Techniek groep 7-8 Brick Challenge

Wil je met technisch lego leren om je technische vaardigheden te verbeteren? In deze les ga je elke week bouwen aan een opdracht. Denk aan het bouwen van een reuzenrad, race auto of windmolen. Natuurlijk bouw je dit niet zomaar, je leert welke techniek er toegepast wordt om het ook echt te laten bewegen. Let op: deze les duurt 8 weken i.p.v. 10.

 Verhaaltjessommen groep 6

Leerlingen leren op verschillende manieren de tekst te benaderen om ze vervolgens in cijfers en sommen te kunnen vertalen. Op verschillende manieren worden de verhaaltjessommen geoefend, uitgespeeld en aan elkaar uitgelegd.

 Taaldruk Werkplaats groep 6-8

Vind je het leuk om te tekenen, schilderen, schrijven, knutselen en ontwerpen? Schrijf je in en wordt in 10 weken tijd een Taaldruk kunstenaar! Dit gaan we doen: teken je eigen logo, schilder een poster, schrijf een rap of gedicht, ontwerp je eigen t-shirt of maak een verjaardagskalender. Je neemt al je eigen kunstwerken mee naar huis.

Computer/ICT

Elke dag is er in het computerlokaal een les op het gebied van ICT en/of computervaardigheden.

Computervaardigheden groep 5-6. De beginselen van werken met de computer. Teksten maken, opslaan, informatie zoeken, knippen, plakken, presentaties maken.

ICT en Media Basis groep 5-6 Werken met internet, filmpjes maken, animaties, principes van bloggen, vloggen. Op een veilige manier delen op internet. De basisles is voor beginners

Werkplaats ICT groep 7-8 Voor leerlingen die al aardig overweg kunnen met de computer. Zij kunnen zelf aan het werk en verder worden geholpen met hun vragen.

ICT Programmeren met Scratch groep 6-7 Voor leerlingen die de beginselen van programmeren willen leren.

Zit jij graag achter de computer? In deze cursus leer je hoe je zelf een computerspel kunt

programmeren. Je leert werken met Scratch. Scratch is speciaal ontwikkeld om kinderen

kennis te laten maken met programmeren. Je leert hoe je computers instructies kunt

geven om ze iets te laten doen. Jij bepaalt wat de computer gaat doen, niet andersom.

Programmeren is een vaardigheid die je al jong kunt leren waar je ook later veel aan hebt!

Mediawijsheid groep 6-8 Voor leerlingen die graag op internet en social media rondsurfen. Ze krijgen een beter besef van de digitalisering van de wereld en hun eigen positie hierbinnen. Ze leren nadenken over de voor- en nadelen van het internet. Ook leren ze hoe ze ‘viraal’ kunnen gaan op het internet.

 Typeworld groep 5-8 Beginnerscursus online typen. Wekelijks is er een ‘les’ op de Kinderfaculteit om de leerlingen te stimuleren de cursus te doorlopen en de opdrachten te maken. Ook is er tijdens de les hulp en uitleg indien nodig. Deze les gaat na trimester 1 door in trimester 2, het is een cursus die 20 weken

 Schaken (beginners) groep 3-5 en 6-8

De les is alleen voor beginners. Leerlingen die al een lessenserie hebben meegedaan kunnen lid worden van de schaakvereniging, die overigens ook op de Kinderfaculteit lesgeeft. Deze les is niet alleen ingepland om de interesse voor het schaakspel te ontdekken. Leren schaken draagt bij aan meerdere onderdelen van het denkproces. Tactisch spelen, vooruit denken, maar ook wiskundig/ruimtelijk inzicht wordt gestimuleerd

Zondagscollege groep 6-8, Verschillende niveaugroepen

Lessen in taal, rekenen en huiswerkbegeleiding. Voorheen was het Zondagscollege een les, waarbij je je kon inschrijven voor het gehele schooljaar. Vanaf komend schooljaar gaan we, net als bij de lessenseries, leerlingen laten inschrijven per trimester. Op deze manier kunnen kinderen gericht aan een leerdoel werken, zonder dat ze meteen elke zondag in het schooljaar naar de KF hoeven te komen.

Vakmanschap groep 7-8

Wil je alvast nadenken over welk beroep je leuk vindt? Ga met de Kinderfaculteit op werkbezoeken aan bedrijven en/of opleidingen bij verschillende beroepen. Je kunt denken aan een beroep in de Haven, Geneeskunde of Horeca.

Werkwoordspelling groep 7-8

Werkwoordspelling is voor veel kinderen best lastig. Vind je het fijn dit extra te oefenen op een leuke manier?

Journalistiek groep 6-8

Wat is goede journalistiek? Wat zijn de dilemma’s waar een journalist mee te maken heeft? Wat is de rol van de media in een democratie? Hoe beïnvloedt de media jouw mening? Hoe gaat een journalist te werk bij het doen van een interview of het schrijven van een stuk? Gedurende 10 weken worden de leerlingen uitgedaagd worden om over deze vragen te denken, te spreken en te schrijven. Aan het eind van blok zijn de leerlingen bekend met de taken van een journalist en

hebben zij zelf een krant in elkaar gezet.

Schoolschrijver groep 5-6 (8 weken)

Kom lezen en schrijven met De Schoolschrijver!

Wat zou je doen als je onzichtbaar was? Als je zelf een land mocht maken, hoe zou dat er dan uitzien?

Met deze vragen prikkelen Schoolschrijvers de fantasie van kinderen. Samen met een Schoolschrijver gaan kinderen op een magisch avontuur door verhalen en boeken. De Schoolschrijver helpt kinderen hun talent voor schrijven te ontdekken. Door zelf te schrijven gaan kinderen ook met meer plezier lezen. Zo worden kinderen beter in taal, wat goed is voor hun toekomst.

De eerste lessenserie wordt gegeven door Schoolschrijver Sanne Rooseboom. Kinderen kennen haar van de populaire boekenserie Het Ministerie van Oplossingen. Doe je mee?

 Ik leer leren + coaching groep 8

Ik Leer Leren is een training voor kinderen vanaf groep 8. Ik Leer Leren is geen huiswerkbegeleiding en ook geen verzameling tips of trucjes, maar een methode die uitgaat van al aanwezige kwaliteiten. Kinderen ontdekken zélf wat werkt en hoe ze hun leerwerk optimaal kunnen plannen en uitvoeren Ze ontdekken waar hun kwaliteiten liggen en hoe ze die optimaal kunnen ontwikkelen. De reguliere training is 5 bijeenkomsten maar voor de Kinderfaculteit Pendrecht zal een cyclus van 10 weken op maat verzorgd worden.

Tijdens de Ik Leer leren training komen alle aspecten van leren aan bod:

·        Leerstijl: wat is je talent en hoe zet je dit effectief in?

·         Leerstrategie: hoe pak je leerwerk, maakwerk en rekenwerk slim aan?

·        Faalangst: hoe ga je om met spanning en stress?

·        Concentratie: hoe blijf je bij de les en hoe houd je het vol?

·        Motivatie: wat doe je met ‘geen zin’ en saaie lessen?

·        Plannen: hoe organiseer je je huiswerk, taakopdrachten en vrije tijd?

·        Evalueren: hoe pak je je zaken aan en hoe kan het beter?

Het culturele programma

 Muziek is leuk groep 3-5

Tijdens deze 10 lessen leren de kinderen op een speelse manier de beginselen van muziek maken. Binnen de kortste keren spelen de kinderen zelf een liedje op een muziekinstrument. Vaak neemt de juf een muzikale schat mee. Wat is het? Een blaasinstrument van misschien wel een slagwerkinstrument. Hoe heet het, hoe klinkt het, hoe bespeel je het? Bovendien worden er veel muzikale spelletjes gedaan soms zelfs op het digibord. En wist je dat muziek uit oude rommel erg mooi kan zijn? We gaan tijdens de workshops zelf een instrument bouwen van waardeloos afval.

Muziek intro instrumenten groep 5-6

Dit schooljaar gaan we de lijn muziek wat veranderen. Leerlingen kunnen voorafgaand aan het kiezen van een instrument eerst een lessenserie volgen waarbij ze kennis maken met verschillende instrumenten. Pas in Trimester 2 kunnen ze dan inschrijven voor een les gitaar, keyboard of cajon/slagwerk.

Keyboard groep 6-8 

Gitaar groep 6-8 

Of je nu al eerder een instrument bespeeld hebt of niet, je kunt je inschrijven voor gitaar of keyboard. Tijdens de eerste les worden de groepjes ingedeeld. Je krijgt elke donderdag een half uur les (Tussen 1600 en 1730) met maximaal 2 kinderen. Ook kun je een instrument in bruikleen krijgen, zodat je thuis extra kunt oefenen.

Koken groep 3-5 en 6-8

In de keuken van het Arboretum in Pendrecht maak je elke kookles samen met juf Diana een heerlijk en gezond gerecht. Je leert wat er allemaal nodig is om een maaltijd te bereiden, zoals een recept lezen en ingrediënten afwegen. Aan het einde van de les eet je met elkaar jullie zelfgemaakte maaltijd en ruim je samen weer op. Na afloop van de lessen neem je de recepten die je hebt gemaakt in een boekje mee naar huis.

Musical / theater groep 3-8

Een gecombineerde les, waarbij het maken van een voorstelling centraal staat, wat kun je samen maken en welke rol kies je? Wil je zingen, dansen of acteren? Naast het theater element ligt ook de focus op presenteren, zelfbewustzijn, zelfvertrouwen ontwikkelen en speelt het gebruik van taal een belangrijke rol.

Natuur & Milieu groep 3-5 en 6-8

Deze lessenserie bestaat uit twee onderdelen:

De eerste vier lessen worden gehouden op het Arboretum en gaan over de natuur. We gaan op zoek naar waterdiertjes, we leren over bijen, vogels en bodemdieren.

Hierna volgen 6 lessen over milieu onderwerpen op de Kinderfaculteit zelf. We gaan leren over energie, aardgasvrij, doen een milieuscan van de Kinderfaculteit en gaan een aardgasvrije Kinderfaculteit maken onder begeleiding van een kunstenaar.

Scouting groep 3-8

Kinderen kunnen proeflessen bij scouting Charlois volgen. Na 4 instroomlessen kunnen kinderen kiezen voor lidmaatschap en gaan ze contributie betalen aan de scouting.

 Team Cultuur:

Voor de lessen die vallen onder de creatieve, kunstzinnige noemer zijn we gestart met een cultuurplan, om naast de lessenseries een concept te ontwikkelen, waarmee de lessen niet alleen waardevoller worden, maar ook de samenhang tussen lessen, kwaliteit van lessen verbeteren. Na het opdoen van vaardigheden en technieken in trimester 1 en 2 zullen we in trimester 3 meer als gezamenlijk cultuurproject tot een eindtentoonstelling / expositie komen (groots en zichtbaar)

We willen hiermee een toestroom naar een eventueel toekomstig ‘Wijkatelier’ onderzoeken, zodat ook voor kinderen die van creatief bezig zijn hun hobby willen maken of hun talent willen ontplooien, er ruimte is in de wijk om elkaar te ontmoeten, creatief bezig te zijn en eventueel kunstenaars te ontmoeten en lessen te volgen buiten de Kinderfaculteit. De eerste stap is gezet en dat betekent dat de docenten van de creatieve lessen in een team zijn gestapt, waarbij ze bijvoorbeeld thema’s van de lessen op elkaar afstemmen, zo ook lesdoelen afstemmen en samenhang binnen lessen zoeken. Hierbij kan een bezoek aan de andere les om verschillende technieken en vaardigheden onder de aandacht brengen een onderdeel zijn. Deze stap is in ontwikkeling en dit team wil ook graag de stappen bespreken met scholen om te zoeken waar samenhang en samenwerking mogelijk is.

 Knutselen groep 3-4

Knutselen, voor veel kinderen een heerlijke bezigheid. Naast het maken van de mooiste knutsels, leer je ook hoe je handiger wordt met schaar, lijm en materiaal. Een fijne les voor jonge, creatieve kinderen.

Kunstles Mozaïek groep 5-6

Kinderen gaan een werkstuk met mozaïek maken. Van te voren gaan ze ontwerpen, kleur bepalen en voorbereiden voor ze aan de slag gaan. Naast het mozaïek zal ook gebruik gemaakt worden van taaldruk, grafische elementen worden toegevoegd in de les, om meerdere vaardigheden te ontwikkelen dan alleen het mozaïeken. Zo ontstaat er een gecombineerd eindproduct.

 Crea Kunst groep 6-8

Beeldende les van de SKVR, waarbij verschillende materialen en technieken gebruikt worden. Kunst wordt als voorbeeld gebruikt.

Stofjes, stofjes, allemaal draadjes groep 7-8

Je maakt een eigen ontwerp en een oefen kunstwerk van textiel. Je leert allerlei borduurtechnieken toepassen zoals de festonsteek, Franse knoopjes, draad opnaaien en meer.

Jouw kunstwerk wordt tentoongesteld tijdens een grootse presentatie.

Mode & Textiel groep 6-8

Textiel is veel meer dan mode: van paraplustof tot kunstgras, van antibacteriële doktersjassen tot vuurbestendige brandweerjassen. Wat weten we nou allemaal over textiel? Er zijn veel super interessante vragen over mode. Bijvoorbeeld waarom afgezakte broeken eigenlijk mode zijn geworden? En wie nou bepaalt wat mode is? Dit wordt allemaal in de lessen van textiel en mode besproken. Een gevarieerd programma van het leren aanzetten van knopen tot aan de geschiedenis van textiel. Ook leer je kledingmaten op te nemen en van papier een kledingstuk te maken.

 Het sportieve programma

Instroomtrainingen Na 4 trainingen beslissen ouders/kinderen of zij lid willen worden van de vereniging. Bij een laag inkomen helpt de Kinderfaculteit bij het aanvragen van het Jeugdsportfonds.

Turnen groep 1-4

Streetdance/hiphop groep 1-5

Kleutervoetbal groep 1-2

Ouder en Kinddans groep 0-3

Zelfverdediging groep 1-2

Basketbal groep 3-8

Afrodance groep 6-8

Breakdance groep 3-8

Cheerleading groep 3-6

Special Streetdance (alle groepen van de Koppeling)

Judo groep 3-8

Hockey, groep groep 3-7

Taekwondo groep 3-8

Freerunning groep 3-8

Kickboksen groep 3-8

Volleybal groep 4-8

Voetbal groep 3-8

Meidenvoetbal groep 4-8

Soms is er sprake van alle leeftijden in een groep, soms zijn er verschillende leeftijdsgroepen. Dat wordt duidelijk in het programmaboekje en op de inschrijfsite.

Extra sportaanbod voor 10 weken.

A-diplomazwemmen groep 7-8 Voor leerlingen die na het schoolzwemmen nog geen diploma hebben gehaald. Let op, echt alleen voor A-diploma.

Xtreme sports groep 6-8 Een pittige sporttraining voor jongens die pittig gedrag hebben. De kinderen zijn voorgedragen door de school en er is een intake geweest met leerling en ouders.

Sportklas groep 7-8 Voor de sporttalenten. Kinderen worden voorgedragen door gymleerkracht, er volgt een selectie procedure voor deelname.

Sportclub de Koppeling Voor leerlingen van de Koppeling